Nasveti pri izbiri potopne črpalke

 

Koliko močan agregat je potreben za napajanje črpalke?

Proizvajalec Spechtanhauser za pogon črpalk priporoča naslednje moči agregatov:
 

TIP ČRPALKE

MOČ AGREGATA po DIN standardu

Tegernsee

3 kVA

C 700

3 kVA

B 1100

3 kVA

B 1300

5 kVA

B 1500

5 kVA

B 1600 D

5 kVA

Žolna B (velja tudi za različico H in EX)

5 kVA

Žolna A (velja tudi za različico H in EX)

5 kVA

 

Ali lahko potopno črpalko Spechtenhauser uveljavljam na razpisu sofinanciranja opreme GZS?

Za prijavo na sofinanciranje se zahteva potopna črpalka z napajanjem 230V, minimalnim pretokom 700 l/min pri 0 bar, ter standard DIN 14425 oziroma EN ISO 9906 (povzeto po dokumentu GZS-26/2021)
Tem pogojem ustrezajo črpalke:
- Spechtenhauser Tegernsee
- Spechtenhauser C 700
- Spechtanhauser B 1100
- Spechtanhauser B 1300
- Spechtenhauser B 1500

 

Ali lahko potopne črpalke Spechtenhauser črpajo vodo tudi če niso potopljene?

Vse potopne črpalke Spechtanhauser imajo možnost črpanja vode razen model Tegrnsee, ki deluje zgolj kot potopna črpalka. V primeru črpanja vode s pomočjo sesalnega voda je potrebno na sesalne cevi priklopiti sesalni koš s nepovratno loputo. Priporočljivo je, da se namesti sesalni koš, ki omogoča prehod večjih trdih delcev in tako ohranimo karakteristike črpalke za prehod večjih delcev. Sesanje vode je možno iz globine 5- 6 metrov. Pri tem je potrebno poudariti da črpalka ni samo sesalna. Sesalni vod je potrebno napolniti z vodo do višine spojke na tlačnem delu.

 

Se lahko za premagovanje večjih višinskih razlik uporabi več črpalk?

Pri potrebah po transportu vode preko 10m višinske razlike, lahko serijsko priklopimo več črpalk (bolje poznan veriga sistem) ŽOLNA z istimi karakteristikami pretoka. Preprosto na tlačno stran prve črpalke priključimo toge spiralne cevi namenjene sesanju in jih spnemo s sesalno spojko na drugi črpalki ki je postavljena na najvišji delujoči točki. V ta namen lahko uporabimo več črpalk.

 

Ali lahko s črpalko Spechtanhauser črpamo mulj?

Pri poplavah le redkokdaj naletimo na čisto vodo, saj po navadi poplave prinesejo s seboj razne smeti in mulj. S potopnimi črpalkami Spechtanhauser je možno črpati tudi mulj.

 

Kakšne medije lahko črpamo?

Črpalke se največkrat uporabljajo za prečrpavanje umazane vode, ki nastane ob poplavah. Ta umazana voda, lahko s seboj prinese razne smeti in trde delce. Črpalke Spechtanhauser so zmožne prečrpati trde delce do velikosti 80 mm (odvisno od tipa črpalke). V tem primeri prehoda trdih delcev imamo v mislih; kamni, sekanci, manjši kosi tkanine, PVC vrečke, listje, papir, koščki stekla,… ter seveda tudi mulj.
Črpalke Spechtenhauser so razen impelerja izdelane iz aluminija, ki je odporen tudi na slano vodo. Tesnila NBR pa omogočajo črpanje vode pomešane z ogljikovodiki oziroma medija s PH 5-8.

 

Črpali oziroma prečrpavali bi vodo s temperaturo nad  40°C

Večina klasičnih potopnih in pretočnih črpalk omogoča črpanje medija do približne temperature 40°C. V kolikor temperature presegajo 40°C se svetuje izbira potopne črpalke za vroče vode Spechtanhauser Žolna H, ki omogoča prečrpavanje medijev s temperaturo do  90°C. Če se takšna črpalka uporablja za sesanje vode s pomočjo sesalnega voda, je potrebno uporabiti tudi sesalni koš za vroče vode. Klasični sesalni koš z nepovratnim ventilom, ne bo deloval pravilno zaradi tlaka, ki nastaja z višjo temperaturo.

 

Lahko pride do okvare v kolikor črpalka deluje na suho?

V kolikor črpalka ne črpa vode oziroma po »domače« rečeno deluje na suho, pride do počasnega segrevanja motorja. Zaradi vgrajene zaščite ne bo prišlo do pregretja motorja ampak bo v primeru kritične temperature elektronika izklopila motor črpalke. Glede na teste lahko črpalke od modela C 700 do B 1600D delujejo približno 3 ure brez črpanja vode. Večje črpalke kot sta Žolna A in B pa neomejeno, saj se črpalke Spechtenhauser hladijo preko impelorja, ki je pri omenjenih modelih večji kot pri manjših črpalkah.
 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih