PREZRAČEVALNIK VEČJIH KAPACITET: ZAKAJ GA UPORABITI? V KAKŠNIH SITUACIJAH? KATEREGA IZBRATI?

 

Več kot kdajkoli prej imamo velikih zgradb, njihovo število pa stalno narašča. Da bi zadostil izzivom pri gašenju požarov v velikih objektih, je Leader izdelal gasilske ventilatorje večjih kapacitet (LFV - Large Flow fans oz. MVU - Mobile Ventilation Unit), ki proizvedejo dovolj velik zračni tok za uspešno prezračevanje in gašenje večjih požarov znotraj: skladišč, tunelov, letališč, industrijskih kompleksov, visokih stavb itd.

 

V kakšni situaciji se priporoča uporaba ventilatorja večjih kapacitet ter zakaj?

 

Železniški in cesti predori

Ventilatorji večjih kapacitet omogočajo nastanek zračnega toka v primerih, ko fiksni ventilacijski sitem ne deluje ali pomagajo pri krepljenju že nastalega zračnega toka. Učinkoviti so pri:

 • izpihovanju dima iz zgradbe
 • ohlajevanju prostorov
 • izboljšanje vidljivosti

 

Razpihovanje dima z letal

Ventilatorji večjih kapacitet so lahko v veliko pomoč pri evakuaciji potnikov. S hitrim prezračenjem trupa letala omogočajo:

 • hitro razpihovanje dima
 • hiter donos svežega zraka
 • povečanje vidljivosti v omejenih prostorih

 

Razpihovanje dima v letaliških stavbah

Zaradi velikih, med sabo povezanih prostorov na letališčih je pomembno, da lahko hitro razpihamo dim in preprečimo njegovo nadaljnje širjenje ter tako omejimo vpliv nesreče na potnike in zagotovimo maksimalno varnost.

 

Razpihovanje dima iz tovarn

Fiksni sistemi za odstranjevanje dima niso vedno povsod prisotni oz. niso dovolj učinkoviti. To lahko vodi do zaustavitve proizvodnje in povzroči znatne finančne izgube.

MVU (Mobile Ventilation Unit – prenosna ventilacijska enota) je prenosna, modularna in prilagodljiva rešitev z nižjimi stroški ob občasni uporabi. Znatno zmanjša čas izpihovanja dima v industriji. Prav tako lahko ustvari nadtlak v prostorih ter tako prepreči širjenje dima in vročih plinov v preostale skladiščne prostore.

 

Razpihovanje dima iz nakupovalnih centrov

Nakupovalni centri predstavljajo velike površine po katerih se dim lahko hitro razširi. Zato je nujno, da je zagotovljena dobro izpihovanje dima za varnost ljudi in lastnine.

 

Razpihovanje dima iz visokih stavb

Različne zgradbe velikokrat potrebujejo ventilacijo z velikim pretokom, da se ustvari dovolj velik tlak preko stopnišča do najvišjega nadstropja. Z velikostjo zgradbe se povečuje tudi število odprtin – virov za izgubo tlaka. Prezračevanje celotnega objekta je tako bolj učinkovit z LFV.

 

Razpihovanje dima iz pokritih oz. podzemnih parkirišč

Gasilski ventilatorji večjih kapacitet lahko delajo tako z nadtlakom kot s podtlakom, odvisno od arhitekture kompleksa. Zagotovijo lahko izpihovanje dima v kompleksu brez fiksnega sistema. Lahko tudi dopolnijo ali nadomestijo obstoječ fiksni sistem, odvisno od situacije. Kadar so opremljeni s cevmi za usmerjanje zraka, lahko izpihajo večje količine dima kot manjši ventilatorji (vrednost pretoka ventilatorja večjih kapacitet opremljenega s cevmi je 6 do 10 krat večja od običajnega prezračevalnika).

 

 

ZAKAJ UPORABITI LEADERJEV VENTILATOR VEČJIH KAPACITET?

 

 • Ventilator večjih kapacitet = zagotovljeno prezračevanje/razpihovanje dima v večjih kapacitetah

Popolnoma neodvisni od fiksnega požarnega zaščitnega sistema, omogočajo prenosni ventilatorji večjih kapacitet hitro in učinkovito prezračevanje velikih prostorov. Pretok zraka Leader-jevih ventilatorjev je v razponu od 115,700 m3/h do 1,120,000 m3/h. Tako so sposobni prezračiti velike prostornine zelo hitro. Najboljše se obnesejo pri požarih znotraj podzemnih parkirišč ali skladišč.

 

 • Enostavno jih lahko upravlja ena oseba

Z Leader »trailer-mounted« ventilatorji večjih kapacitet lahko enostavno upravlja ena oseba. Njihovo razmerje med težo, močjo in okretnostjo jih dela izjemno učinkovite brez primerjave.

 

 • Prilagodljivi za vse tipe vozil

Leader ventilatorji večjih kapacitet so dostopni v samostojni ali nadgradnji različici, ki je lahko pritrjena na vse tipe intervencijskih vozil: poltovornjaki, tovornjaki, železniške vagone, dvižne roke, priklopniki, vozički in viličarji,…

 

 

 • Dodatki in opcije za večjo učinkovitost
 • Sistem z meglico: standardno dodano s sistemom za vodo s pretokom do 260 L/min pri 7 bar in efektivnostjo v rangu do 60 m lahko ventilatorji redčijo in hladijo dim še bolj učinkovito.
 • Adapter za penilo z visoko ekspanzijo: dozator penila, ki lahko gasilsko penilo potisne skozi kanal več kot 30 m daleč. Uporabno za podzemne objekte npr. kletne požare ali požare na parkirišču. Tako je možno zapolniti večje prostore z uporabo LEADER MIX sistema za doziranje penila.
 • Sistem naklona: standardno dodan sistem za naklon ( od -10° do +20°) so lahko Leader ventilatorji prilagojeni za vse oblike: stopnice, tunele, podzemna parkirišča, kleti itd.
 • Sesalne ali tlačne cevi: omogočajo prezračevanje težko dostopnih prostorov zaradi stavbnih omejitev ali utesnjenih prostorov.
 • 360° rotacijski sistem: ročni ali električni, odvisno od modela.
 • 1200 mm ali 2000 mm dvižne platforme: Leader ventilatorji se lahko pritrdijo na dvižne mize od 1200 do 2000 mm in s tem omogočajo ventilacijo preko ovir: vozil, zidov, industrijskih strojev …
 • Izpušni podaljški: omogočajo, da so izpušni plini odvedeni izven prostorov, kjer je postavljen ventilator ali stran od sesalnega območja, s tem se omeji izpostavljenost plinom kot je npr. CO.

 

KATERI VENTILATOR VEČJIH KAPACITET IZBRATI?

 

Električni, na bencin, hidravlični ali povezani z odgonom vozil, prenosni, vlečni … vsi Leader ventilatorji večjih kapacitet imajo najboljši skupni imenovalec: učinkovitost in robustnost.

Primerno opremljeni so enostavno prilagodljivi za katerokoli transportno rešitev, ki je ustrezna za potrebe operacije.

 • Prenosni ventilatorji večjih kapacitet:

So enostavna in cenovno ugodna rešitev. Zaradi manjših dimenzij so uporabni za prezračevanje srednje velikih industrijskih zgradb, podzemnih parkirišč … oblikovani so za simultano delovanje na več vhodih/izhodih. Električni modeli so lahko dodatno opremljeni s sistemom za vodno meglico kar jim omogoča termalno zaščito in dela še posebej učinkovite pri odvajanju dima.

Leader prenosni ventilatorji večjih kapacitet so sledeči:

 • ESP280 / 115 700 m3/h odprt zračni tok / 75,5 kg
 • PARKFAN 80 / 115 700 m3/h odprt zračni tok / 83 kg
 • MT296 / 128 950 m3/h odprt zračni tok / 76,7 kg

 

 • Ventilatorji večjih kapacitet:

So mobilna rešitev za prezračevanje zelo velikih prostorov: skladišč, tunelov, letališč, industrijskih kompleksov, visokih zgradb itd. Ventilatorji so sledeči:

 • Easy 2000 / 350 000 m3/h odprt zračni pretok / od 158 kg do 447 kg odvisno od dodatnih opcij.

EASY 2000 je učinkovita rešitev za prezračevanje večjih in srednje velikih prostorov, kot so npr. hangarji, srednje visoke zgradbe, podzemna parkirišča itd. Uporaba več EASY 2000 ventilatorjev hkrati omogoča fleksibilnost operacije, saj se jih lahko uporabi simultano za optimizacijo moči premikanja zraka.

 

 • Easy 4000 / 810 000 m3/h odprt pretok zraka / od 372 kg do 692 kg odvisno od modela.

EASY 4000 je rešitev za prezračevanje zelo velikih prostorov: skladišč, tunelov, letališč, industrijskih kompleksov, visokih zgradb itd.

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih