Gasilnik Total - Neuruppin F500
Gasilnik Total - Neuruppin F500
Gasilnik Total - Neuruppin F500
Gasilnik Total - Neuruppin F500
Gasilnik Total - Neuruppin F500
Gasilnik Total - Neuruppin F500
Gasilnik Total - Neuruppin F500
Gasilnik Total - Neuruppin F500

Gasilnik Total F500

Šifra:
1
Za uspešno gašenje litij-o+ionskih baterij do moči 1890Wh (51.1 V / 37AH), sončnih celic, pnevmatik in ostalih gumijastih izdelkov… Gasilniki Total WD F-500 so namenjene gašenju zgoraj navedenih gorljivih snovi na okolju prijazen način, saj je gasilno sredstvo sestavljeno iz vode in aditiva F-500 brez fluora. Gasilnik je primeren za uporabo v zaprtih in odprtih prostorih saj je zaščiten pred zmrzovanje do -30 ° C.

 

 

 
DODAJ NA SEZNAM POVPRAŠEVANJA

Gasilnik Total F500 

 

Posebnosti:

- garancijski rok: 30 mesecev
- servisni interval: 24 mesecev
- posedujejo vse evropske certifikate: DIN EN3, ÖNORM EN3,PED, CE, DIN EN ISO, MED
- gasilniki so prekriti s plastično prevleko zunaj in znotraj, zato ne rjavijo
- vsi gasilniki so opremljeni z nosilci
- zagotovljena je servisna mreža po vsej Sloveniji in Evropi
- zadostuje EN3-predpisom za gašenje električnih naprav(do 1 kV, z min. 1m varnostne razdalje)

 

Tehnični podatki

Količina polnila

1 liter

3 litre

9 litrov

Območje temperaturnega delovanja

od -30 °C do 60 °C

Premer

112 mm

225 mm

240 mm

Stojna višina

334 mm

445 mm

530 mm

Teža

2,2 kg

6,2 kg

14 kg

Čas delovanja do popolne izpraznitve

24 s

15 s

40 s

Doseg curka

4 – 6 m

pH

cca 7

 

Kje se srečujemo z litij-ionskimi baterijami?

Litij-ionske baterije, se v milijonskih številkah vgrajujejo kot vir energije v širok spekter električnih naprav. Ta vrsta baterije nam nudi izredno visoko sposobnost shranjevanja energije, zato jih v uporabi najdemo tako na profesionalnem, kot na privatnem področju uporabe.
Primer uporabe: mobilni telefoni, prenosni računalniki, električno orodje, električni kuhinjski pripomočki, modelarstvo, shranjevanje sončne energije, e-kolesa, e-skuterji, e-čolni, e-avtomobili,...

 

Način delovanja

Glavna nevarnost pri požaru litij-ionskih baterij ni gorenje kovin (litija), kot nas lahko ime baterije "litij-ionska" tu hitro zavede. Litij predstavlja manj kot 5% celotne baterije. Nevarnost predstavlja vnetljiv elektrolit znotraj baterije, saj lahko pride do samovžiga, če se temperatura baterije dvigne nad 150°C. Pokrivanje goreče baterije z protipožarnimi odejami, z namenom odvzemanja kisika ognju, v praksi prinese manj pozitivne rezultate. Pri gorenju litij-ionskih baterij, oziroma elektrolitske tekočine, ob reakciji nastaja kisik, torej s pokrivanjem ne dosežemo veliko. Značilne so tudi eksplozije posameznih celic, saj pri gorenju nastajajo plini z visoko kinetično močjo, ki predrejo ohišje baterije. Pozitiven učinek gašenja (po večkratnih testih) v praksi dosežemo le, če uporabljamo gasilno sredstvo, ki ustvarja hladilni učinek.

 

Naša rešitev

V več mesečnih preizkusih z različnimi vrstami litij-ionskih baterij, na podlagi sporazuma o sodelovanju z energetsko raziskovalnim centrom "Niedersachsen" Goslar, so bili izvedeni obsežni testi obnašanja požara, širjenja požara, merjenja temperature ter analize zraka in odpadne požarne vode, z in brez gašenja gorečih baterij. Dodatek gasilnega sredstva F-500 (2% primesi k vodi) se je izkazal za izjemno učinkovitega. Neodvisna Nizozemska testna agencija KIWA, ki se ukvarja tudi s preskušanjem in certificiranjem gasilnih naprav, je prav tako preizkusila in ocenila učinkovitost gasilnih sredstev, ki se trenutno uporabljajo v gasilnih aparatih (prah, pena) in novega gasilnega sredstva F-500. V poročilu o rezultatih za projekt (KIWA št. 16120045) je le F-500 ob pravilni uporabi uspel pogasiti goreče litij-ionske baterije in varno preprečiti širjenje ognja na ostale celice baterije.
Citat iz poročila KIWA:

Tip

Poizkus št.1

Poizkus št.2

Poizkus št.3

Rezultat

Gasilnik na prah

pomanjkljivo

pomanjkljivo

pomanjkljivo

ni za uporabo pri gašenju litij-ionskih baterij

Gasilnik na peno

srednje dobro

pomanjkljivo / srednje dobro

srednje dobro

se ne priporoča pri gašenju litij-ionskih baterij

Gasilnik F-500

primerno

primerno

primerno

se priporoča pri gašenju požarov litij-ionskih baterij

 

Zaključek poročila o preskusu v KIWA:
Ročni gasilni aparat z dodatkom F-500 je veliko bolj primeren za zaustavitev vžiga posameznih 1,9 kWh baterij, kot ročni gasilni aparat z gasilnim sredstvom v prahu ali peni. Uporaba ročnega gasilnega aparata F-500 je priporočljiva pri požaru litij-ionskih baterij, pri čemer je treba upoštevati, da je poskus gašenja litij-ionske baterije nevaren, zaradi močne eksplozije posameznih baterijskih celic. Med preskusom se je temperatura v kratkem času spustila pod 150 ° C, kar je meja, ki je bila določena kot temperatura, pri kateri se toplotna reakcija v litij-ionski bateriji ustavi.

 

Zakaj je sredstvo F-500 še posebej primerno pri tovrstnih požarih?

Zelo velika sposobnost hlajenja - voda z dodatkom F-500 razvije bistveno močnejši hladilni učinek v primerjavi z navadno vodo in drugimi sredstvi za gašenje (npr. pena). Izhlapevanje in odvajanje toplote se začneta pri 70 ° C.
Bistveno večji prodorni učinek - z dodajanjem sredstva F-500 zmanjšamo površinsko napetost vode. To bistveno poveča prodorno moč gasilnega sredstva v notranjost baterije. Močan hladilni učinek se torej lahko vzpostavi točno tam, kjer je najučinkovitejši.
Večkratno zmanjšanje tveganja proizvajanja strupenih izpušnih plinov - F-500 je "sredstvo za enkapsulacijo". Ima sposobnost zapiranja gorljivih snovi in vnetljivih plinov v ovojnico ter tako zavira njihov oksidativni učinek (SAFE učinek). To pozitivno vpliva tudi na zmanjšanje proizvajanja morebitnih strupenih plinov.

 

Kaj še zmorejo gasilniki F-500 ?

Večja tveganja, kot na primer slabo dostopna mesta namestitve naprav (sončne celice na strehi ali zaprta ohišja integrirane avtomobilske baterije pri el. avtomobilih), potrebujejo dodatno požarno zaščito, prednostno v obliki nameščenih gasilnikov F-500 ali zadostnih rezervoarjev za gasilna sredstva v kombinaciji s tlačnimi črpalkami, nameščenimi v bližini. Na splošno lahko gasilne aparate F-500 uporabljamo proti vsem požarom razreda A. Poleg litij-ionskih baterij je ta tip gasilnega aparata še posebej učinkovit pri požarih v naslednjih primerih:
- Sončne elektrarne
- Proizvodnja, predelava in skladiščenje gume – tudi pnevmatike
- Embalaža iz umetnih mas, tudi folije
- Proizvodnja predelava in skladiščenje plastike

 

Sorodni izdelki

  Piškotki za analitiko
  Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za komunikacijo na strani
  Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih