Nadtlačno ali podtlačno prezračevanje

 

Ustvarjanje negativnega tlaka oz. podtlačno prezračevanje

 

Podtlačno prezračevanje se lahko uporablja v različnih situacijah, največkrat takrat, kadar pogoji in lokacija ne dopuščajo naravnega prezračevanja ali nadtlačnega prezračevanja. Ta metoda je praktična predvsem pri požarih na pokritih parkiriščih oz. garažnih hišah, podzemnih tunelih, podvozih, večjih kleteh in zakloniščih.

 

 

To vključuje tudi nižanje tlaka v določenem prostoru.  Ventilator je postavljen v območju dimne cone (v dimu) in  vpihuje ves dim proti izhodu. Hkrati ko ventilator izpihuje se mora na nasprotni strani ustvariti odprtina za dotok svežega zraka. Kontinuiran »neprekinjen« tok svežega zraka tako izpodriva dimne pline. Za takšne primere je priporočljiva uporaba dovodnih cevi za vpihovanje in usmerjanje zraka.

Leader ParkFan 80 električni ventilator je zasnovan tako da lahko deluje v parkirnih hišah in večjih halah. Zaradi enostavnega transporta  ParkFan prezračevalnika je dovolj že ena oseba, kateri je omogočeno daljinsko upravljanje. Poleg Leader ParkFan 80 lahko za takšno taktiko uporabimo tudi Leader ESP/V 280, ki ima prav tako električni pogon.

Pri večjih volumnih kot so večje parkirne hiše, cestni predori, skladišča,… je potreben tudi zmogljivejši prezračevalnik. V tem primeru se priporoča  uporabo ventilatorja Leader Easy 2000 s pretokom zraka 220,000 m³/h ali celo Leader Easy 4000, ki zagotavlja pretok do 410,000 m³/h.

 

 

Ustvarjanje pozitivnega tlaka oz. nadtlačno prezračevanje

 

Poznamo tri taktike nadtlačnega prezračevanja: napadalno, obrambno in kombinirano taktiko prezračevanja.
Vpihovanje velike količine svežega zraka v požarno ogrožen prostor zviša notranji tlak, kar omogoča nadzor dima.
Učinek nastopi zelo hitro: povečana vidljivost, znižana temperatura, posledično zmanjšanje strupenih plinov v prostorih, nadzor gibanja dima. Ti učinki so koristni tako za posredujoče gasilce kot za morebitne ujete osebe znotraj stavbe.

 

NAPADALNA TAKTIKA

 

Napadalna taktika je neposredno prezračevanje prostorov, v katerih se ogenj razvija, v kombinaciji z gašenjem požara. Cilj te taktike je spremeniti obnašanje ognja in hitro zmanjšati njegovo intenzivnost. Izbira prezračevalnika pri napadalni in obrambni taktiki je zelo pestra glede na pretok zraka, kot tudi pri izbiri sistema pogona; električni, bencinski, akumulatorski, vodni.

 

 

 

OBRAMBNA TAKTIKA

 

Obrambna taktika ščiti določena območja. Preprečuje širjenje dima in vročih plinov na območja, katera je potrebno zaščititi. Prezračujejo se samo prostori, na katere požar nima neposrednega vpliva. Ta taktika prezračevanja, se uporablja samostojno, brez kombinacije z gašenjem požara. Njen namen je ustvariti logistično pot z nekoliko višjim zračnim tlakom, po katerem je na primer mogoče evakuirati osebe iz stavbe.

 

 

KOMBINIRANA TAKTIKA

 

Kombinirana taktika, znana tudi kot operativno prezračevanje, vključuje uporabo obeh prejšnjih taktik v stolpnicah:

1 / Obrambno prezračevanje se najprej uporabi z močnim »primarnim« prezračevalnikom, nameščenim ob vznožju stavbe. Dovolj zmogljiv in vse stranki v tem primeru je Leader MT 236 na bencinski pogon.

2 / Ko je stopnišče oziroma predprostori pod  nadtlakom in je tako varno, da se napadalne skupine povzpnejo do prizadetega nadstropja in postavijo prenosni »sekundarni« prezračevalnik pred vhod v prostor, kjer gori. Ker je ta prezračevalnik postavljen na hodniku se izbira omeji na električni ali pa akumulatorski vir napajanja. Sekundarni prezračevalnik je praviloma manjših zmogljivosti kot primarni. Ker se pri požaru izklopi dovod električne energije v objektu, je v tem primeru najbolj primeren akumulatorski prezračevalnik

3 / Ko je ustvarjena pot prezračevanja, se lahko začne napadalna faza: Zračni tok katerega ustvarja primarni prezračevalnik, se preusmeri s pomočjo sekundarnega prezračevalnika, kateri je postavljen pred vhod v goreč prostor, s tem potisnemo vroč strupen dim iz stavbe, simultano se izvaja gašenje požara z gasilnimi sredstvi. Nadzor dima olajša delo gasilcev, zlasti napadalne skupine za gašenje požara.

 

 

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih