Zalogovnik zraka (banka) za polnjenje tlačnih posod

 

Primeren kompresor za zalogovnik zraka

S stališča zalogovnika zraka je načeloma primeren vsak kompresor, ki ustreza standardom za polnjenje zraka DIN 3188 / EN 12021. Več pozornosti je potrebo nameniti kompresorju ali je primeren za daljše delovanje, saj zalogovnik zraka zahteva večje količine zraka. Comptrade priporoča v tem primeru kompresorje serije CTP 160-320 ali zmogljivejše CTP 420-750 .

 

Hitrejše polnjenje

Zalogovnik zraka ima pretok 2100 l/min, ne glede na zmogljivost kompresorja. Ta količina se na polnilni rampi reducira na 700 l/min ali 300 l/min na polnilni priključek tlačne posode. Reducira se tudi maksimalen polnilni tlak, če je v shrambi zraka večji kot je predvideno v polnjeni tlačni posodi.

 

Količina zraka v zalogovniku

Količina zraka je odvisna od števila tlačnih posod zalogovnika in maksimalnega polnilnega tlaka kompresorja. Posamezna tlačna posoda zalogovnika je volumna 50l, v kolikor kompresor doseže maksimalne polnilni tlak 420 bar, to pomeni 21.000 l zraka. Za smotrno investicijo in delovanje se priporoča vsaj dve tlačni posodi 50l. Comptrade ponuja serijske konfiguracije od 1 do 4 tlačne posode za vertikalno ali horizontalno namestite.

 

Dodatne prednosti zalogovnika zraka

- Med pretakanjem zraka iz zalogovnika v tlačno posodo, se zrak manj segreva, kot pri direktnem polnjenju iz kompresorja. Posledično je potreba po dopolnjevanju zraka v tlačni posodi manjša oziroma jo ni.
- Tlačne posode lahko v primeru izpada električne energije vseeno polnite.
- Zalogovnik v mobilni varianti (vgrajeno na prikolico ali vozilo) lahko polni tlačne posode v območju z onesnaženim zrakom npr. uporaba neposredno na kraju intervencije.
- Zalogovnik se lahko uporablja z nizkotlačnim priključkom od 0 do 15 barov, kar pomeni da lahko nadomesti klasični kompresor.

 

Kontrola zalogovnika zraka z avtomatskim sistemom za polnjenje

Spodaj je opisan sistem polnjenja v kombinaciji z avtomatskim kontrolnim sistemom. Enak postopek velja ročni kontrolni sistem, s tem da ga je potrebno fizično kontrolirati.

 

Polnjenje tlačne posode

Ko je polnilni ventil tlačne posode na polnilni rampi odprt, shranjeni zrak teče iz zalogovnika skozi nepovratna ventila RV3 in RV2 v tlačno posodo. Ko se tlak izenači (med tlačno posodo in zalogovnikom) in je kompresor vklopljen, zrak zdaj teče skozi nepovratna ventila RV1 in RV2 v tlačno posod. Nepovratni ventil RV3 in zaprt servo ventil preprečujeta prelivanje zraka v zalogovnik.

 

Konec polnjenja

Tlačno stikalo je izpostavljeno tlaku polnjenja iz kompresorja. Ko je dosežen nastavljeni tlak, sproži signal za odpiranje elektromagnetnega ventila. Krmilni tlak iz elektromagnetnega ventila odpre servo ventil in zalogovnik se začne polniti. Protipovratni ventil RV2 preprečuje, da bi zrak iztekel iz tlačnih posod.

 

Polnjenje zalogovnika

Ko so tlačne posode napolnjene, se zalogovnik napolni do nastavljenega končnega tlaka kompresorja.

 

Samodejni preklop

Če je treba tlačne posode polniti med polnjenjem zalogovnika, se postopek začne znova, kot je opisano pod točko 1. Zaradi padca tlaka v sistemu, tlačno stikalo najprej izda signal za zapiranje elektromagnetnega ventila, ki zapre servo ventil in tako začasno konča postopek polnjenja zalogovnika, da se celotna zmogljivost kompresorja usmeri v polnjenje tlačnih posod. Tlačne posode se bodo začele ponovno polniti, ko je na tlačnem stikalu ponovno dosežen nastavljeni tlak, se zalogovnik ponovno napolni.

 

Kompresorji za polnjenje tlačnih posod

  Piškotki za analitiko
  Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za komunikacijo na strani
  Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih